Temizlik nedir?
Temizlik sağlığımıza zarar verecek her türlü pas, toz, kir vb. gibi ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar olarak tanımlanabilir. Temizlik için alınan önlemlerinin tümüne hijyen denilmektedir.
Manevi temizlik
İnsan ruh ve bedenden meydana gelir. İnsanı diğer canlılardan ayıran temel özellik; düşünmesi, akıl ve iradesi ile hareket etmesidir. Doğru düşünen, akıl ve iradesini güzel kullanan insanın davranışları da doğru ve güzel olur. Manevi temizliğin ilk şartı, düşünceyi temiz tutmaktır. İnsan zararlı ve kötü düşüncelerden uzak kaldığı sürece, davranışlarına hakim olur. Çünkü, bütün hareketlerin önce düşünce safhası vardır. İyi veya kötü her davranış önce zihinde tasarlanır ve planlanır daha sonra uygulanır. Bu yüzden zihni güzel duygularla dolu olan insanın, ahlakı da güzelleşir. Ruhumuzu güzelleştirmek için çok okumalı ve bilgili bir kişi olmalıyız. Bilgi, insanın akıl ve iradesini güçlendirir. Kötü huy ve davranışların zararlarını ortaya koyar. Bilgili insanlar, iyi huyların kıymetini ve insanlar için yararlarını bilirler. Doğru ve yanlışı birbirinden ayırırken zorluk çekmezler. Kötülüklerden uzak kalmak için, insanın kendisini ikna etmesi gerekir. Bir hareketin kötülüğüne ve zararına inanan bir insan ondan daha iyi uzaklaşır. Akıl ve mantık, bilgi ve görgü ile beslenir. Manevi güzelliğin göstergesi, güzel ahlaktır. En güzel ahlak kuralları ise İslam dini tarafından belirlenmiştir. Güzel ahlakın ve manevi temizliğin simgesi Sevgili Peygamberimizdir. İslam’a gönül verenler, Onu örnek alır, Onun güzel huylarını benimser ve kalbini, ruhunu temizler. Bizim amacımız ve gayretimiz de böyle olmalıdır.
İnsanın Beden Temizliği Nasıl Olmalıdır ?
Beden temizliğini üç başlık altında inceleyebiliriz:
1- Vücudun dış temizliği: Çeşitli etkenlerle kirlenen bütün dış organlarımızı temiz tutmaktır. Bu temizlik devamlı ve periyodik olmalıdır. Örnek bir insan, çabuk kirlenen el, ayak, yüz ve burun gibi organlarını sabah, öğle ve akşam günde en az üç kez bol su ile yıkar. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce ağzını temizler ve dişlerini mutlaka fırçalar. Haftada en az iki kez banyo yapar ve bütün vücudunu bol su ve sabun ile temizler. Tırnaklarını uzayınca keser. Saçlarını temiz tutacak kadar uzatır ve gerektiğinde hemen tıraş olur. Kolonya gibi fazla ağır olmayan güzel kokular kullanır ve mis gibi kokar.
2- Vücudun iç temizliği: İç organlarımızı zararlı yiyecek ve maddelerden uzak tutmaktır. Örnek bir insan, düzenli yemek yer ve aşırı yemekten sakınır. Zararlı yiyecek ve içeceklerden uzaklaşır. Sigara ve içki gibi zararlı alışkanlıklardan kesinlikle kaçınır. Kahve ve oyun salonları gibi yerlerin kötü havasını teneffüs etmez. Sağlığını tehlikeye düşürecek davranışlara yanaşmaz.
3- Elbise temizliği: Giyeceklerimizi temiz tutmak, güzel kullanmak ve kirlenen giysilerimizi hemen değiştirip yıkatmaktır. Temiz elbise, yeni elbise demek değildir. Temiz ve ütülü olan bir elbise eski de olsa güzel görünür. Hor kullanılmayan bir giyecek, uzun ömürlü olur.
Neden temizlik yapmaktayız ?
1- Alanın çekici davetkar görümünü sağlamak, herhangi bir toz, kir, çöp belirtisi olmayan alanlar oluşturmak, buraları her zaman temiz muhafaza etmek, kişilerde memnuniyet yaratır.
2- Sağlıklı, mikroptan arındırılmış bir ortam sağlamak için sıhhi temizlik çok önemli bir yer tutar. Eğer bulunduğumu ortam gerektiğince temiz değilse bakteriler oluşur. Bazı bakteriler hayati tehlikeler oluştururlar. Bunun sonucunda da hastalıklar ortaya çıkar ve hatta ölümlere sebep olurlar. Eğer bu alanlarda görev yapanlar belirtilen temizlik kurallarına azami riayet etmezler ise, tehlikeli sonuçlarla karşılaşma olasılığı yüksektir.
3- Temizliğine ve bakımına özen gösterilen eşyaların ömrü daha uzun olur.
4- Dökülen çöp, toz vb. maddelerin ortadan kaldırılması, hijyenik temizlik öneminin bir parçasıdır.
5- Bakteriler çok büyük bir hızla ürerler. En çok hoşlandıkları yerler ise, nemli, ılık, kirli, kuytu alanlardır.
6- Kendimizi ve çalıştığımız alanlardaki diğer insanları riskten kurtarmak için temizlik kurallarına harfiyen uymalıyız.
Temizlik ürünlerinde nelere dikkat etmelisiniz ?
1- Ürün isimleri belirlenmelidir.
2- Etiketler okunmalıdır.
3- Ürün ambalajları değiştirilmemelidir.
4- Asidik ürünlerle klorlu ürünler kesinlikle birlikte kullanılmamalıdır.
5- Ürünler asla koklanmamalı, içilmemelidir.
6- Cilt mutlaka korunmalıdır.
Temizliğin faydaları nelerdir ?
1- Temizlik mekanları ve çevreyi cazip, çekici ve estetik görünümlü olmasını sağlar. Yerler de toz, kir ve çöplerden hiçbir iz bırakılmaması ve güzel bir görünmesi etkili temizlik ile sağlanır.
2- Temizliğin yararları öncelikle sağlıklı bir ortam yaratılmasını sağlar. Hijyen, yiyecek olan ve olmayan bölgelerin her ikisindede en temel önceliktir. Eğer hijyenik bir ortam sağlanmassa bakteriler çoğalır ve bazı zararlı bakteriler hastalıklar ve ölümlere neden olabilirler. Mesela, otel ve hastanelerde hasta insanların çarşafları ve yiyecek kapları temizlenip dezenfekte edilmezse yada sıçan, hamamböceği ve diğer zararlı haşerelerin yok edilemediği durumlarda söz konusu zararlı bakteriler her tarafa taşınıabilir. Bu bakterilerin ortadan kaldırılması, temizlik şirketleri tarafından hijyenik temizlik yapılması ve mekanı kullanan personel hijyenine bağlıdır.
3- Temizlik eşyaları ve yüzeyleri korur. Mobilyaların, halıların, perdelerin vb. daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
4- Temizliğin faydaları arasında etrafa dökülüp saçılan çöpler herhangi bir tehlikeye meydan vermeksizin ortadan kaldırılmış olmasıda vardır.
5- Ortamın daha kolay kullanılmasını sağlar, yaşam kalitesini arttırır.
Buharlı temizlik nedir?
Klasik, bilinen temizlik sistemlerinden çok daha etkili ve en önemlisi de daha hijyenik temizlik sağlayan güvenilir bir temizlik metotudur.
Deterjan ve benzeri temizlik ürünlerine ihtiyaç duymadan, kullanılan ürüne göre 150 derece ve üzeri sıcaklıktaki iyonize kuru buharla evinizdeki tüm eşyaları son derece pratik ve hızlı bir şekilde temizler, en ileri seviyede de hijyen sağlarsınız. Aynı zamanda kimyasalların kanserojen etkilerinden kendinizi ve çevreyi korur, bütçenizi kimyasalların parasal yükünden kurtarmış olursunuz.
Çevre temizliği
İnsanlar ve canlılar, ancak temiz bir ortamda yaşar. Çevre Temizliği, günümüzde dünyanın en önemli sorunları arasındadır. Bu konuda önlemler alınmakta, bilimsel çalışmalar yapılmakta ve yeni teşkilatlar kurulmaktadır. Bütün bunların temel amacı, insanları çevre temizliği konusunda bilinçlendirmektedir. Toprak, Hava ve Su, dünyamıza hayat veren üç temel unsurdur. Bunları temiz tuttuğumuz sürece, dünyamız temiz ve sağlıklı olur.
Evimizin önü ve sokaklarımız temiz olursa toz, çamur, sinek gibi zararlı maddeler barınmaz. Bağ, bahçe ve ormanlarımız temiz olursa dünyamızı süsleyen bitkiler ve ağaçlar canlı ve yeşil olur. Deniz, göl ve ırmaklarımız temiz tutulursa, hem tabiat hem de canlılar hayat bulur. En önemlisi de hava temiz olduğu sürece insanlar ve canlılar bu dünyada yaşayabilir. Aksi halde, hem dünyanın hem de hayatın sonu yaklaşır. Vücudumuzu yaşatan besinlerdir. Dünyamızı yaşatan ise temiz su, hava ve topraktır.
Sözlükte temizlik ne anlama gelmektedir ?
1- Temiz olma durumu, saffet, nezafet.
2- Temiz durma veya tutma durumu.
3- Temizleme işi.
4- argo ortadan kaldırma, yok etme, öldürme.